Formaggio da latte intero di bufala, a pasta semicotta, a media stagionatura. Forma cilindrica, diametro 15-20 cm; scalzo convesso 10-12 cm. Peso di 1,5-2 kg, la versione grande; mentre la più piccola si aggira intorno ai 700 gr. entrambe dal sapore dolce e delicato ma presente. Pasta bianca morbida, compatta, con occhiatura sottile. Crosta sottile, liscia e regolare, più scura nel tempo e più paglierina la pasta con la stagionatura.
L’abbinamento con vini da tavola è molto soggettivo, per via della delicatezza si consiglia sempre un bianco, ma sposa anche con rossi di contorno a secondi piatti.
Cheese made of buffalo’s whole milk, with semi-cooked paste and semi-matured. Cylindrical- shaped, it’s in 15-20 cm diameter, 10-12 cm of convex bowed sides. A 1,5-2 kg weight for the big one, while the small one weighs about 700 gr. Both have a sweet, mild but tasty aroma. The texture is white, soft, compressed, with some thin large eyes. The rind is thin as well, smooth and regular, it becomes darker with time and the paste gets a straw colour while ripening.
Matching this kind of cheese with a table wine is something subjective, because of the mildness we suggest a white wine, even though it perfectly matches with red wines usually drunk with second courses.